Yönetmenliğini Aydın Bulut’un üstlendiği, senaryosunu Aydın Bulut’la birlikte Serkan Turhan’ın kaleme aldığı filmde, Mehmet Ali Nuroğlu, İsmail Hacıoğlu, Volga Sorgu Tekinoğlu, Ertan Saban, Eyşan Özhim, Bülent İnal, Avni Yalçın, İpek Yaylacığlu, Özge Özder gibi isimler rol alıyor. Hikayenin geçtiği Gazi Mahallesi’nde çekimleri üç hafta süren Başka Semtin Çocukları, aynı zamanda yönetmenin ilk sinema filmi. İlk gösterimi 45. Altın Portakal Film Festivali’nde yapılan film, festivalden “Behlül Dal Özel Ödülü” (Aydın Bulut), “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” (Volga Sorgu Tekinoğlu), “En İyi Sanat Yönetmeni” (Türker İşçi) olmak üzere üç dalda ödül almıştı.
Senaryo fikri on yıl önce oluşan, ancak maddi olanaksızlıklar yüzünden çekimlerine başlanamayan film için yönetmen, bir film şirketi kurarak filmin yapımcılığını da kendisi üstlenmiş oldu. Türkiye’de kendi sinemasını oluşturmak amacında olan, anlatacak bir derdi olan yönetmenlerin finansal anlamda bir yapımcı bulamadıkları zaman çoğunlukla başvurdukları bir yöntem bu. Böylelikle filmlerine daha kolay kaynak sağlayabiliyorlar ve filmlerini bir patrona hesap vermek zorunda kalmadan kendi kontrolleri, kendi olanakları doğrultusunda çekebiliyorlar.
Başka Semtin Çocukları, yapım aşamasına gelene kadar bir takım zorluklarla karşılaşmış bir film. Ancak film bittikten sonra da bazı aksilikler yaşanmamış değil, zira film 27 Şubat’ta vizyona girmesi gerekirken, geri çekilerek 24 Nisan’da sinemalarda yerini aldı.
Filmin konusuna gelince; Güneydoğu’da vatani görevini yapan Semih (Mehmet Ali Nuroğlu), teröristlerle girilen çatışmalarda gösterdiği üstün cesaretinden dolayı erken terhis olur ve ailesinin yanına İstanbul’a döndüğü gün acı bir olayla karşı karşıya gelmek zorunda kalır. Aynı gün, babası tarafından bir çöplükte cesedi bulunan kardeşi Veysel’in (İsmail Hacıoğlu) cenazesi vardır.
Kardeşinin bu beklemediği ölümüyle sarsılan Semih, Veysel’in kankası, yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen en yakın dostu Simo’dan (Volga Sorgu Tekinoğlu) başlarından geçen her şeyi anlatması ister. Bundan sonra film geri sarmaya başlıyor ve Semih’le birlikte Veysel’in aşkından hayallerine, cesaretinden öfkesine, nefretinden direnişine, intikamından çaresizliğine kadar hayatında iz sürerken aynı zamanda İstanbul’un arka yüzünü, başka bir semtinde yaşayan insanlarının değerlerini, özlemlerini, arzularını seyre dalıyoruz. Semih, Simo ve Ali’yle (Avni Yalçın) birlikte Veysel’in katilinin peşine düşer ve sadece kardeşini kaybetmediğini anlar, hayatta kaybedenler rolünü üstlenen insanların acımasız yönleriyle de yüz yüze gelir.
Varoş kültürünü, kabuklaşmış gelenekleri, toplumsal çatışmaları ve insanların hayata tutunma mücadelelerinde yaşadıkları çaresizlikleri gerçekçi bir biçimde anlatmaya çalışan başarılı Türk filmlerinden biri Başka Semtin Çocukları. Filmi seyrederken abartı hiçbir sahne ve karakterle karşılaşmıyorsunuz. Oyuncular ise tam anlamıyla rollerinin hakkından gelmiş. Özellikle Türk sinemasının genç yüzü İsmail Hacıoğlu, oynadığı karaktere beyaz perdenin içinde adeta can vermiş.
Haftasonu sinemaya gitmek isteyenlere mutlaka izleyin diyeceğim bir film:)
İmajlar: Baskasemtincocuklari.com
kesinlikle izliyceğim bir film
cok guzel bi fılm izlemenizi tavsiye ederim