Nüfusu yedi milyarı bulan bir dünya için geri dönüşüm kaçınılmaz bir kurtuluş noktası. Özellikle tüketimin sürekli arttığı ve yediğini, içtiğini, kullandığını, kullanmadığını öğütemez haldeki bir dünya için geri dönüşümden kesinlikle vazgeçilemez.
Geri dönüşüm günümüzde oldukça ilerledi ve ilerlemeye de devam ediyor. Geri dönüşüm tesislerinin artmasıyla birlikte daha organize geri dönüşüm toplama çalışmaları yapılıyor. Uluslararası hatta kıtalararası bir geri dönüşüm ticareti yaşanmakta. Kısacası geri dönüşüm ekonomisi büyümeye devam ediyor.
Geri dönüşüm alanı büyüdükçe geri kazandırılan atıkların çeşitliliği de buna bağlı olarak artıyor. Bildiğimiz kağıt, cam, metal, plastik ve pilin dışında endüstriyel yağlar da geri dönüşüme kazandırılanlar arasında. Hatta evde kullanılan yağlar dahi toplanıyor.
Bence en önemlisi ise elektronik atıklar. Hep merak etmişimdir, teknolojinin dur durak tanımadan gelişme gösterdiği bu dönemde bu kadar elektronik çöp nereye gidiyor diye? En basiti çoğumuz daha cep telefonu bozulmadan bir yenisini alıyor ve eskisini çöpe atıyor.
Yıllar önce ilk gözağrım 15 inç monitörümü çöpe atarken “bir işe yarasa bari” diye düşünmüştüm. Daha sonra bozulan klavyem ve farem için de. Hatta bir zamanlar işlevini yitirmiş VCD player’ım da buna dahildir. E-atık ürünlerin (büyük beyaz ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilgisayar, telefon, video kamera, aydınlatmalar, elektrikli ve elektronik ev aletleri, kablolar vs.) artık ciddi bir pazar payı var, ekonomik değeri de diğerlerine kıyasla daha yüksek. Bence her mahallede kağıt ve camın dışında e-atıklar için de bir geri dönüşüm kutusunun olmasında fayda var.
Geri dönüşüm konusunda sivil toplum kuruluşları, belediyeler, özel işletmeler, firmalar bir çok faaliyette bulunuyor. Okullarda da geri dönüşüm üzerine öğrencileri bilinçlendirici kollektif çalışmalar yapılıyor. Herşeyden önce birey olarak geri dönüşüm konusunda üstümüze düşeni yapmalıyız diye düşünüyorum. Nüfusun arttığı, şehirlerin büyüdüğü, dolayısıyla atıkların çoğaldığı bu zamanda daha duyarlı olmalıyız. Bugünü yaşarken geleceğimizi de düşünmemiz gerek.
ELEKTRONİK EŞYALARDA TOPLANIYOR MERAK ETMEYİN. VE BUNLARIN HEPSİNDEDE KÜÇÜK MİKTARLARDA ALTIN KULLANILIYOR. BU ALTINLAR BELLİ MERKEZLERDE AYIKLANIYOR. AMA SİSTEMLİ OLARAK YAPILMASI. AKILLICA TOPLANMASI KAYIPLARI VE KİRLENMEYİ ENGELLEYECEKTİR.