1001 Gece Masallarının temelinde Şehriyar’ı kandırmak için her gece farklı bir masal anlatan ve her masal sayesinde bir gün daha yaşamayı başaran Şehrazad’ın hikayesi anlatılır. Şehrazad, Şehriyar’ı kandırmak için birbirinden heyecanlı masallar anlatır. Alaaddin’in Sihirli Lambası, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Denizci Sinbad hep 1001 gece masallarındandır. Arap edebiyatının bu anonim eseri ne kadar herkes tarafından okunmayı hak ediyorsa, bu esere fazlasıyla layık olan bir senfoni yazan Nikolai-Rimsky Korsakov’da o kadar saygı duyulmayı hak ediyor.
Çarlık Rusya’sı döneminde doğuya olan egzotik ilgiyi de barındıran ve tam adı “Scheherazade Symphonic Suite Op.35” olan eser, birbirinden güzel 4 parçadan oluşuyor. Korsakov burada parçaların isimlerini de 1001 Gece Masalları’ndan seçmiş. İlk olarak Deniz ve Sinbad’ın Gemisi ardından Prens Kalender’in Hikayesi, üçüncü olarak Genç Prens ve Genç Prenses, kapanışta da Bağdat’ta Festival; Deniz; Kayalıklara Vuran Gemi ile mükemmel eser tamamlanıyor.
Birçok filmde, dizide ve dikkat etmedim ama kesinlikle artistik patinaj şampiyonalarında da belirli parçaları kullanılan bu muhteşem eseri dinleyeceklere tavsiyem sırasıyla ve kesintisiz bir şekilde dinlemeleri. Özellikle son kısımda yer alan solo keman kapanışının mükemmel olduğunu da hatırlatmak isterim. Hepinize tavsiyem, yıllar yıllar önce sanıyorum ortaokul zamanlarımda abimin kasetleri arasında keşfettiğim ve hala arşivimin en önemliler kısmında yer alan Scheherazade ile egzotik Bağdat’a ve Şehrazad’ın mükemmel hikayesine güzel bir yolculuk yapın ardından da mutlaka mükemmel eseri okuyun. Korsakov’un bu dahiyene eserinden size örnek olarak da Prens Kalender’in Hikayesi’ni sunuyorum. Herkese iyi dinlemeler…
Ağbinize teşekkürler… 🙂