“Kütüphane mi kaldı artık canım” demeyin. Her şey dijitalde, internette, arama motorlarında, online ansiklopedilerde, elektronik kitaplarda, bloglarda, bir tık ötemizde, internet bağlantısında, hatta cep telefonumuzda da demeyin.
Peki dünya üzerinde var olan bilginin, yazılı bilginin sadece %30’unun internette olduğunu biliyor muydunuz? Demek ki her şey internette değil, demek ki her şey hala kitaplarda, hala kitapların evi olan kütüphanelerde…
İnternetin günlük hayatımıza ve bazı bilgilere ulaşmada sağladığı kolaylığı inkar etmek mümkün değil. Ama iddia edilen sınırsız bağlantı gücüyle sınırsız bir bilgiye ulaşma ihtimalimiz yok. İnsanların araştırma ve merak etme özelliklerini kısırlaştıran bu teknolojik bağımlılığın içindeki kısıtlı, sınırlı ve yönlendirici bilgiden uzaklaşarak gerçek olanı keşfetmeyi sağlayan kitaplardan vazgeçmeyi asla ve asla düşünemiyorum. Taa ki, dünya üzerindeki tüm bilginin dijitale aktarılıp ona kolaylıkla ulaşma imkanımız gerçekleşene kadar.
Bu hafta kütüphaneler haftası. 26 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen 48. Kütüphane Haftası’nda İstanbul’da bir çok etkinlik düzenleniyor. Geçen yıl ilk kez yapılan bir uygulama ile çoğu belediye ve halk kütüphanesi 22:00’ye kadar açık olacak. Amaç insanların kütüphaneleri keşfetmesi, onları tanımaları ve yeniden ziyaret etme imkanlarının sağlanması. Bununla birlikte, çeşitli konferanslar düzenliyor, atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor, hatta film gösterimleri yapılıyor ve konserler veriliyor. Vaktiniz varsa ya da vakit yaratarak bu etkinliklere katılabilir ve kütüphaneleri ziyaret edebilirsiniz.
Etkinliklerle ilgili programa ve hafta boyunca gece açık olan kütüphanelere Türk Kütüphaneciler Derneği’nin sitesinden ulaşabilirsiniz.
No comments yet... Be the first to leave a reply!