Sophokles tarafından MÖ. 400 yıllarında yazılan ve bir Antik Yunan tragedyası olan Antigone, Ocak ayından itibaren İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmekte. Sabahattin Ali tarafından Türkçe’ye çevrilen oyunun yönetmeni Kenan Işık, oyuncuları arasında Ali Sürmeli, Atilla Olgaç ve Suna Selen gibi Türk tiyatrosunun önemli isimleri yer alıyor.
Antigone, oyun olarak sahnelendiği MÖ. 4. yüzyıldan sonra ilk defa 17. yüzyılın son çeyreğinde opera oyunu olarak sahnelendi. Bunda da Opera sanatının doğmasına ve aynı zamanda İtalyan rönesansına etkisi olan ünlü Medici ailesinin himayesinde tutulan eski Yunan tragedya metinlerinden birisi olmasının payı büyük. Türkiye’de de defalarca sahnelenen ve Sophokles’in günümüze kadar ulaşabilen önemli tragedyalarından biri Antigone’yi programına aldığı için Devlet Tiyatrolarını tebrik etmek gerekir. Bütün oyunlarında hiç boş koltuk kalmayan devlet tiyatrolarında Antigone’ye de ilgi oldukça yüksek.
Oyun, Yunan mitolojisinde bahsedilen bir efsaneyi, Thebai Kralı olan Ödipus’un kızı Antigone’nin başından geçen bir aile trajedisini ele alıyor. Efsaneyi bilenler vardır muhakkak, Ödipus öz annesiyle evli olduğunu öğrenince gözlerini kör edip sürgüne gönderilir. Sürgün boyunca babasına eşlik eden Antigone ülkesi Thebai’ye geri döndüğünde iki erkek kardeşinin de taht için dövüşürken öldüklerini görür. Kardeşlerini gömmek isterken tahta geçen dayısı Kreon’un yasağı ile karşılaşır. Bunun için bir yasa da çıkartan Kreon, Antigone’nin gizli bir şekilde kardeşlerini gömdüğünü öğrenince onu mezara kapatarak cezalandırır. Bundan sonra ardı ardına yaşanan intiharlarla trajedi acı bir şekilde sonlanır.
Kenan Işık’ın kendi yorumunu katarak yönettiği oyun sahne düzeni, dekoru, ışıkları, kostümleri, makyajı, kalabalık oyuncu kadrosu (ki eski Yunan tragedyalarında “koro”nun görevi oldukça önemlidir) ve müzikleriyle birlikte fazlasıyla beğendiğim ve etkilendiğim oyunlardan biri oldu. Kaldı ki, oyun bu sene Hindistan, Güney Kore ve Makedonya’da düzenlenen tiyatro festivallerinde de Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Bunda hiç kuşkusuz Antigone’nin iktidarı, elinde bulunan gücü kötüye veya kendi çıkarına kullananı, bireysel hakları ve yasa koyucuların toplum inançlarıyla çelişmelerini eleştiren ve insanları bu konu üzerinden düşünmeye teşvik eden konusunun payı oldukça büyük. 2500 yıllık bu tarihi ve önemi büyük oyuna henüz gitmeyenlere mutlaka tavsiye ediyorum.
Devlet Tiyatrolarının aylık programına buradan ulaşabilirsiniz. Her tiyatro yazımızda hatırlattığımız gibi, bilet fiyatları oldukça uygun. Tam 10 TL, öğrenci 6 TL olan biletleri internet gişesinden satın alabilirsiniz.
No comments yet... Be the first to leave a reply!