Şu an, Turk-internet.com’un davetiyle Bilişim ve Telekom’un Türkiye Ekonomisine Katkısı konulu konferastayım ve notlarımı bu yazıyı zaman zaman güncelleyerek kısaca paylaşmak istiyorum. Turk-internet.com Genel Müdürü Füsun Nebil’in açılış konuşmasıyla başlayan konferansta, Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, IT ile ilk ilişkisinin yıllar önce ofiste faks makinesi sorumlusu olarak başladığını anlattı.
Dijitalleşerek dünyaya açılmak için 170bin km’nin üzerinde fiber çekildiğini vurgulayan Akarca, dünyadaki örnek uygulamalardan bahsetti.
Ardından sahne alan Oyun Federasyonu Başkanı Barış Özistek, Türkiye’deki 25 milyon oyun oynayan kitlenin ağırlıklı 13-25 yaşları arasında olduğu ve bu rakamlarla dünyanın oyun alanında gözlerini Türkiye’ye çevirdiğini ifade etti.
Konsol, PC, Sosyal ve Mobil olmak üzere dört platformda değerlendirilen oyunların eğlence ve eğitim için oynandığından bahseden Özistek, oyun ekosisteminde rol alan firmalara dair bilgi vererek sözlerine devam etti. Oyun sektörünün pek çok sektöre katkı sağladığını, bilgisayar ve bilgisayar donanımlarını gelişime sevk ettiğini, telekom alanındaki talepleri artırdığını ve akıllı telefon sektörünün büyümesine katkı sağladığını vurguladı. Oyun piyasasının büyüklüğünün dünyada 70 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret ederek Türkiye’de oyun geliştirme alanında gidilecek daha çok yol olduğunun altını çizdi.
Öğleden sonraki oturum, arge ve siber güvenlik alanlarında Prof. Dr. Kerem Alkin moderatörlüğünde, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nden Selçuk Korkmazer’in konuşmasıyla başladı.
Korkmazer, İngiltere’nin dijital gelirinin toplam gelirinin %10’unu oluşturduğuna ve bu açıdan Türkiye’nin kat etmesi gereken uzunca bir yol olduğuna işaret etti. 194 devlet personeliyle gerçekleştirilen siber saldırı tatbikatından bahseden Korkmazer, akademisyenler, üniversiteler, teknoloji editörleri, internet servis sağlayıcıları, sivil toplum kuruluşları, teknoloji firmaları ve bt güvenlik firmalarıyla internet geliştirme kurulu önderliğinde siber güvenlik inisiyatifi oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.
Kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısı TürkKep’in Kurumsal Hizmetler Satış ve İş Geliştirme Direktörü Ersan Umar, kep sisteminin işleyişine dair bilgi verdi ancak konuşması ağırlıklı olarak firma tanıtımı niteliğindeydi.
Netaş Bilişim Teknolojileri Geliştirme Lideri Öner Tekin, Türkiye Bilişim sektörünün iPhone’dan daha ileri bir cihaz üretip üretemeyeceğini salona sorarak konuşmasına başladı ve geliştirdikleri ürünlere dair bilgi verdi.
Panellerin birleştirildiği öğleden sonraki oturumların içerikleri, sabahkilere oranla biraz daha teknikti. Katılımın zayıf olduğu konferansın, genel hatlarıyla bilgi verici ve faydalı olduğunu söyleyebilirim.
No comments yet... Be the first to leave a reply!