Yapımcıları ve kanal yöneticilerini özgün hikaye ortaya koyma sıkıntısından en iyi çıkış yolunu romanlar gösteriyor. Öyle romanlar var ki, ilk basılmalarının ardından uzun yıllar geçmiş olsa da hikayeleriyle hala ilgi görebiliyorlar. Büyük edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanı da vazgeçilmez eserler arasında.
Reşat Nuri Güntekin’in İstanbul Kızı adıyla dört perdelik bir tiyatro oyunu olarak yazdığı eser, 1922 yılında Çalıkuşu adıyla roman olarak yayınlanınca büyük bir dikkat çekti. Osmanlı’nın son yıllarını anlatan roman, modern yaşama geçiş döneminde yaşanan duygusal bir olayın etrafında toplumsal sorunları da ortaya koyar. Bir bakıma Türk kadınının modernleşme hikayesidir. Bu bakımdan Çalıkuşu romanı sinemanın asla göz ardı edemeyeceği bir özellik gösterir. 1966 yılında yönetmen Osman Seden Türkan Şoray’ın başrolünde oynadığı Çalıkuşu sinema filmini çekti. Aradan 20 yıl geçtikten sonra 1986 yılında, o zamana göre yüksek bir prodüksiyon bütçesiyle TRT için 7 bölümlük dizi olarak ekranlara taşıdı. İlk Çalıkuşu dizisi Aydan Şener, Kenan Kalav ve Sadri Alışık gibi oyuncuları bir araya getirerek büyük bir başarı kazanmıştı.
Ve aradan 27 yıl geçtikten sonra Çalıkuşu tekrar dizi olarak televizyon seyircisinin karşısına çıktı. Türk televizyon seyircisinin hafızasından silinmemiş bir eserin yeniden yapımını gerçekleştirmek bir bakıma kolay, bir bakıma akıllıca bir bakıma da riskli bir iş. Çünkü zaten beğenilmiş bir başarı var, onun üstüne yeniden bir şeyler yapmak ve eski başarının altında kalmamak çok önemli.
Dizinin tanıtımları Kanal D’de dönmeye başladığı andan itibaren eski dizi gözümde canlanmaya başlamıştı: Aydan Şener ve Kenan Kalav’ın hafızamızda yer eden o meşhur salıncakta sallanma sahnesi. Hafızamın da büyük bir desteğiyle ister istemez yeni dizinin nasıl olacağını merakla beklemeye başladım.
Çalıkuşu’nun yapım şirketi Tims Productions, Muhteşem Yüzyıl ile yakaladığı kaliteyi bu yapımla da devam ettiriyor. Titiz, detaylı, dikkatli, fazlasıyla mesai harcanmış bir dizi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oyuncular Burak Özçivit ve Fahriye Evcen, Aydan Şener ve Kenan Kalav’ın yerini aratmıyorlar. Mekanlar, kostümler, dekorlar hikayenin arkasında oldukça göz dolduruyor. Hiçbir masraftan kaçınılmamış. Her şeyden önemlisi yönetmen Çağan Irmak’ın katkısını kesinlikle ve kesinlikle göz ardı etmemek gerekir. Özellikle eskiden hatırladığım Çalıkuşu’nun müziğini yeniden duymak hoş oldu. Senarist Sevgi Yılmaz ise romanın dilini dizinin senaryosuna oldukça iyi adapte etmiş. Çalıkuşu Feride’nin görüntü üstü anlatımıyla hikayenin geçmiş ile şimdiki zamanı arasındaki geçişler ve senaryo yazılırken tasarlandığını tahmin ettiğim seyirciye hazırlanan küçük ama akıllı sürprizler kurguyu canlı tutmayı başarmış.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Sevgi Yılmaz’ın kalemi, Çağan Irmak’ın yönetmenliğiyle Çalıkuşu’nu, romanı yeniden okuyormuş gibi seyrettim. İlerleyen bölümlerin de aynı akıcılıkta olacağını düşünüyorum.
Bakalım Çalıkuşu Salı akşamlarında izleyicileri ekran karşısında tutacak mı…
Çalıkuşu Künye
Yapımcı: Timur Savcı
Yönetmen: Çağan Irmak- Doğan Ümit Karaca
Genel Koordinatör: İlkay Doğan
Senarist: Sevgi Yılmaz
Görüntü Yönetmeni: Veysel Tekşahin
Genel Sanat Yönetmeni: Nilüfer Çamur
Kostüm Tasarım: Serdar Başbuğ
Müzik: Aytekin Ataş
Eser: Reşat Nuri Gültekin
Oyuncular: Fahriye Evcen (Feride), Burak Özçivit (Kamran), Mehmet Özgür (Seyfettin), Elif İskender (Besime), Deniz Celiloğlu (Selim), Begüm Kütük (Neriman)
İlgili linkler: http://www.kanald.com.tr/Calikusu , http://www.tims.tv/tr , http://www.calikusudizi.tv
No comments yet... Be the first to leave a reply!